Pöttyös Túró Rudi gyártója

A Pöttyös Túró Rudi gyártója 1968-ban kezdte el működését a pesti erzsébetvárosi üzemben, ahol a Rudik gyártása a szovjet szabvány módosított változataként (Túró Rudi történetről) kezdődött. Ebből az üzemből a faszerkezetes első gyártógépet hamarosan áthelyezték Nyíregyházára, majd 1970-ben Mátészalkára, ahol már egy kimondott túróüzemben készültek a rudik.

Pöttyös Túró Rudi gyártója – a mátészalkai Szabolcstej Üzem

Ettől kezdve a Pöttyös Túró Rudi gyártása a mátészalkai Szabolcstej Üzemben történt, ahol a gyártás  még hurkatöltő segítségével történt, így nyerték el a rudik a formájukat. A kezdetekben, 3 műszakban 25-30 ember dolgozott azért, hogy a  túrós finomságot szemmértékkel háromdekás darabokra szeleteljék.

Mivel ekkor még nem használtak adalékanyagokat és tartósítószereket, a rudikra egy karakteresebb, enyhén erjedt, jellegzetes túrós íz volt jellemző. Akik emlékeznek még az 1990-es évek előtti rudik ízére, pont ezt a kissé már savanykás ízt hiányolják a rudikból. 

A rudacska szavatossági ideje is mindössze 3 nap volt. Ebből egy napot eleve a gyár raktárában töltött a szállításra várva. Viszont olyan viharos népszerűségre tett szert, hogy a polcokról úgyis azonnal elkapkodták.

További cikk a témában: https://hogyankeszul.blog/2018/11/20/50-ev-alatt-ennyit-valtozott-a-turo-rudi/

Címlapkép: beindul a gyártás (forrás: https://pottyos.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom