Pöttyös Túró Rudi

A pöttyös túró rudi a hazai túrós desszertek egyik legnépszerűbbike. Ez a népszerűség pedig nemhogy csökkenne, de a túró rudi fajták palettájának szélesítésével egyre csak nő.

Sokan azt gondolják, hogy az ízletes édesség hungarikumok listáján is fellelhető, de valójában nem hazai találmány, hanem keletről érkezett hozzánk még az 50-es évek elején. A túró rudi története – bár kevesen ismerik, – igazán érdekes.

A túró rudi igazi magyar különlegesség, mely iránti rajongásunkat hiába próbáljuk körülírni egy külföldinek, egészen biztosan nem fogja megérteni, csak leginkább miután megkóstolta.

Pöttyös túró rudi – a kezdetek

A túrós édesség 1970 óta a mátészalkai gyárban készül. Kezdetben a hagyományos, kicsit  savanykás ízű rudacskákat készítették. Sokan mai napig ezt a jellegzetes savanykás ízét keresik a túró rudinak.  A 80-as évektől már citromos és banános ízesítésben is kapható volt. Napjainkban már nem csak a klasszikus túró rudi található a boltok polcain, hanem a Pöttyös termékei is bővültek különböző ízesítésű, nagyságú egyéb túrós desszertekkel. A fogyasztók változó igényeihez alkalmazkodva rukkolnak elő újabb és újabb ízekkel, formákkal. A legfrissebb új íz a Pöttyösnél: az almás-pités túró rudi.

Pöttyös vagy az egyéb túrós desszertek?

A Pöttyösön kívül más gyártók is megjelentek a túrós savanykás rudak és egyéb túró desszertek  készítésével. Létezik már csökkentett cukortartalommal a fitt pöttyös túró rudi, és laktózmentes variációban is, így a laktóz érzékenyeknek sem kell nélkülözniük e finom íz világot. De a boltok polcain rengeteg gyártó különböző ízesítésű túrós desszertjei is elérhetőek már. Mindenki el tudja dönteni maga, hogy melyik számára az igazi.

A túrós finomság elkészítése házilag

Túró rudi házilag, otthon is készíthető. Ennek a változatnak a legnagyobb előnye, hogy mesterséges ízfokozóktól és tartósítószerektől mentes desszertet készíthetünk tehéntúró, citrom, vanília, cukor, vaj, csokoládé és némi zselatin felhasználásával, akár cukor- és laktózmentesen is. Az ízesítést pedig tovább gondolhatja mindenki saját fantáziájának és ízlésének megfelelően.

https://divany.hu/lajfhekk/2018/03/12/gasztro_turo_rudik_teszt

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom