Tejcsokis Túró Rudi

A tejcsokis Túró Rudi a hazai túrós desszertek egyik legnépszerűbbike. Ez a népszerűség pedig nemhogy csökkenne, de a túró rudi fajták palettájának szélesítésével egyre csak nő.

Sokan azt gondolják, hogy az ízletes édesség hungarikumok listáján is fellelhető, de valójában nem hazai találmány, hanem keletről érkezett hozzánk még az 50-es évek elején. A túró rudi története – bár kevesen ismerik, – igazán érdekes.

A tejcsokis túró rudi a kezdetekkor

Kezdetben csak a hagyományos savanykás ízű túró desszertet készítették, melyet kizárólag étcsokis bevonóval láttak el. Ezt a bevonatot az akkori Szerencsi Csokoládégyárban kifejezetten a túró rudacskák bevonására készítették. Majd a 80-as évektől citromos és banános ízesítésű desszert rudacskák is megjelentek. Sokáig csak ezeket az ízeket élvezhettük a hagyományos étcsokoládés bevonattal, mára azonban a boltokban meglehetősen széles a kínálat a különféle rudi variánsokból. Ezzel együtt a bevonatok is változtak, hiszen a klasszikus ét- és tejcsokis mellett, megjelent a fehér csokis, illetve a joghurtos bevonatú változat is.

A klasszikus piros pöttyösön kívül rendkívül sok gyártó megjelent a maga túrós édességével, a boltok kínálata nagyon széles skálán mozog. Ki-ki a saját jól bevált íz világához ragaszkodva fogyaszt a túrós – és különböző egyéb ízesítésű – édességek közül. A hagyományos pöttyös mellett pedig fellelhető már kockás rudi és egyéb más csomagolású, mint pl. a cserpes túró rudi is a boltok polcain.

Otthoni készítés

A túró rudi íz annyira kedvelt, hogy évtizedek óta sokan próbálkoznak a túró rudi házilag elkészítésével. Itt is igaz az általános mondás, akárcsak a kovászos uborka recept esetében, hogy ahány ház annyi szokás. Egy biztos, a házi elkészítéssel biztosan nem nyúlunk mellé, és garantáltan tartósítószer mentes.  Rendkívül gyorsan elkészíthető, akár gyerekek is össze tudják állítani. Ha pedig erre egyszer ráéreznek, többé le se lehet állítani őket! Csak legyen otthon mindig túró!

Remek vendégváró édességeket is készíthetünk belőle, mint pl. a túró rudi pohárkrém, vagy már egy következő szintre lépve a túró rudi muffin. Egy biztos, a siker garantált!

Túrós édesség napjainkban

A túrós édesség már laktózmentesen is elérhető, a laktóz érzékenyek nagy örömére és a vegán túró rudi ötlete is felmerült. A gyártók is haladnak a korral és igyekszenek a fogyasztók változó igényeinek megfelelni, ami mind az íz világban, mind az érzékenységek kezelésében megmutatkozik.

Címlapkép: Tejcsokis Túró Rudi (forrás: https://pottyos.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom