Túró kiittyy

A Túró kiittyy a Kínában gyártott túró rudi elnevezése.

Hazánkban a túró rudi rendkívül népszerű és a fogyasztás is évről évre növekszik. Évente több mint 200 millió darab hűtött szeletes tejdesszert fogy el, ami olyan mintha Magyarország minden lakosa évente közel 20 darab Túró Rudit, vagy egyéb szeletes tejdesszertet fogyasztana el.

Ennek a népszerűségnek az okán az elmúlt években több kísérlet is volt arra, hogy a túró rudival más országok piacára is betörjenek, ám tőlünk nyugatra alapvetően ismeretlen a túró rudi fogalma, sőt a nálunk ismert túróé is.

A FrieslandCampina jelenleg Szlovákia és Románia részére gyárt Túró Rudit, Dots néven, azonban az értékesítés csupán a töredéke az itthoniénak.

Túró kiittyyk Kínában

Kínában a Hello Kitty-re emlékeztetve Túró Kitty néven szeretnék bevezetni a kínaiak a hazai túrós édesség ottani megfelelőjét. Teszik ezt a védjegy kikerülésének okán. 2008-ban avatták fel ünnepélyes keretek között a Pekingtől alig 200 km-re található Fengningben a magyar technológiával és berendezésekkel létrehozott tejüzemet.

A gyár fő terméke a Túró Rudihoz hasonlatos Túró Kiittyy márkanevű csokoládé bevonatú túródesszert, amely novembertől a magyarországi ár alig feléért kerül a pekingi boltokba. A Kínában újdonságnak számító termék mellett ivójoghurtokat is készítenek, és jövő évtől egyéb tejtermékek gyártását is tervezik.

A Túró Kiittyy kezdeti nehézségei

A kezdeti elképzelések szerinti 2000 négyzetméter alapterületű gyárépület helyett 5000 négyzetméteres komplexum jött létre. A gyártáshoz szükséges tej a kínai vállalat saját tehenészetéből kerül ki, amely többéves előkészítés után kapta meg a „bio” minősítést.

Az üzem kezdeti kapacitása naponta százezer Túró Kiittyy, a gépsor teljesítménye azonban napi 300 ezerre is képes. A közel hetven helyi alkalmazottal működő gyárban a magyar szakemberek folyamatosan felügyelik a minőséget. A gyártáshoz szükséges adalékanyagok és a csokoládé is Magyarországról érkezik.

A sajtóban korábban megjelent hírek alapján már temették a projektet, és arról lehetett olvasni, hogy a vállalkozás bedőlt. Később azonban kiderült, hogy erről egyelőre nincs szó, ám a Túró Kiittyy kínai gyártásának beindítása csúszik.

A Túró Kiittyy a középrétegek gyermekeinek lehet majd kedvelt édessége – amennyiben beindul végre a termelés – a tervezett ár alapján ugyanis ő lettek a kiszemelt célcsoport.

Címlapkép: Túró kiittyy (forrás: https://atlatszo.hu/)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom