Túró Rudi gyár

A Túró Rudi gyár nem volt mindig Mátészalkán. (Jelenlegi címe: 4700 – Mátészalka, Jármi út 24., kapcsolat). Sőt a termék őse sem magyar találmány. Ennek ellenére a legnépszerűbb hazai édesség a Túró Rudi.

A Túró Rudi eredete

Ma már hungarikum, de ősét még 1954-ben a Szovjetunióban fedezte fel három magyar tejipari szakember, aki a helyi tejipart tanulmányozta. A ma is kapható szirok alapján a hatvanas években az Erzsébetvárosi Tejüzemben kezdődött a termék fejlesztése, ezzel Mandeville Rudolfot bízták meg.

A termék nevét azonban nem ő találta ki, és nem is az ő nevéből ered a Rudi. Hanem egy fiatal pszichológus, Klein Sándor ötlete volt, az ő iparművészeti főiskolás tanítványai pedig a pöttymintázatos csomagolást tervezték meg.

Túró Rudi gyár

A desszert gyártása 1968-ban indult a fővárosban, majd hamar Szabolcs megyébe helyezték át. Az első, faszerkezetes gépet először Nyíregyházán állították fel. Ám a próbaüzem néhány hete után a Túró Rudi gyár átkerült Mátészalkára, ahol 1951 óta folyt tejfeldolgozás.

Piros Pöttyös Túró Rudi gyár, Mátészalka:

https://hu-hu.facebook.com/pages/Piros-Pöttyös-Túró-Rudi-Gyár-Mátészalka/127241960702311

Az állandó Túró Rudi-hiányt enyhítette, hogy 1981-ben a Békés megyei Nagybánhegyesen is elkezdték gyártani az édességet. Itt gyártottak először valódi gyümölccsel (dióval és mogyoróval) Túró Rudit, a nyolcvanas kilencvenes években pedig kálciummal, cinkkel dúsított, de xilites, hosszú szavatossági idejű és mézes rudikat is készítettek.

A rendszerváltás óta több tejipari cég is gyártja a kakaós masszával (ritkán csokoládéval) bevont cukrozott túrót. A leginnovatívabb szereplő mégis a Pöttyöst gyártó FrieslandCampina: a cég mátészalkai gyárában több, mint 14 féle, natúr vagy ízesített terméket gyártanak.

Egészségtudatos Túró Rudik Mátészalkán is készültek, és egyre több gyümölccsel is kísérleteztek. Külföldön 2004-ben jelent meg először a Túró Rudi Dots néven. A nagybánhegyesi gyárban 1999-ig gyártottak Túró Rudit, ekkor az üzem már a Friesland Hungary Zrt. tulajdonában volt. Az édességet a cégen kívül a Danone Kft. gyártotta 2009-ig, amikor a társaság marcali gyára, az ott gyártott termékek védjegyeivel együtt a Sole-Mizo Zrt. irányítása alá került.

Korábban ebben a gyárban készült a Milka Super Rudija is, ma már Mizo túródesszert néven kerülnek az üzletekbe a marcali rudik. A cég Marcaliban gyártja nem csak saját néven forgalmazott desszertjeit, de a Norbi Update rudikat is.

A Túró Rudi gyártása

A Túró rudi  hazai legnagyobb gyártója a FrieslandCampina Hungária mátészalkai üzeme, ahol lassan ötven éve készül a magyarok kedvenc édessége, a Pöttyös Túró Rudi. Egy gépsoron óránként 33 ezer halad végig a többféle méretben, bevonóval és ízesítéssel készülő tejes desszertből, a folyamatnál 10-15 ember segédkezik. Egy termék legyártása a friss túró bekeverésétől húsz percig tart.

A gyártás összességében tovább tart a húszperces menetnél. A túró ugyanis itt, a naponta beérkező friss tejből készül, 16 órán keresztül. Innen kerül aztán a keverőbe a kész túró, ahol a többi hozzávalót, például – hogy krémesebb legyen – vajat is hozzáteszik.

A Túró Rudi belseje, vagyis a korpusz ennél jóval sűrűbb, annyira, hogy akár töltelék is kerülhet bele. Emlékezhetünk rá: ez eleinte a túró tetején, közvetlenül a burok alatt volt, ám később kidolgozták azt a módszert, amellyel a közepére tölthetik.

Azt mondják, ez azért előnyösebb, mert így nem a külső bevonattal érintkezik – az ízhatás jobb, ha a túróból bújik elő a lekvár vagy a sűrű krém. A módszer látszólag pofonegyszerű: a csövek belsejében egy kisebb csőből jön ki a töltelék, így a szalagon már pont úgy néz ki a rúd, mint a sima változatnál.

Változó módszerek

A rudikat eleinte kézzel vágták méretre – a visszaemlékezések szerint először szemmértékkel. Az új módszer az itteni fejlesztők találékonyságát dicséri: hegedűhúr szabja méretre a rudakat, amelyek ezután először alulról kapnak ét-vagy tejbevonófröccsöt. Ez a talp azért praktikus, mert így biztosan minden irányból befedi a bevonó a túrót; ami nem csak esztétikai szempontból fontos, de azért is, mert így tökéletesen megvédi a friss tejterméket.

A bevonóréteg nyújtotta védelem választ is ad arra a kérdésre, hogy ha annyira jó a bevonat nélküli rúd, miért nem került a mai napig piacra. Egy változat persze már létezik azoknak, akik a kakaós bevonat nélkül ennék a desszertet: a joghurtos Fitt Rudi. Mátészalkán azt mondják, nem tudnak eleget gyártani belőle: a három gépsorból az egyiken már szinte csak ez készül.

A következő fázisban felülről is bevonják a rudakat, amelyek ezután a hűtőbe kerülnek, hogy megszilárduljon a bevonat. A fagyasztó valójában egy zárt szekrény, benne egy harminc méter hosszú szalaggal, ezen szép lassan haladnak át a példás sorban fekvő rudak. A módszer azért jó, mert kíméletesen hűt, ez pedig a minőség szempontjából előnyös – ez magyarázza azt is, miért nem lehet igazából tovább gyorsítani a gyártást.

Csomagolás és termékek

A szalagról már kész termékek érkeznek, majd mennek tovább a csomagolóba. A csomagolás sem hasonlít az eredetire, eleinte ugyanis, mintha csak szaloncukor lenne, a két végét megtekerték a fóliának. Ehelyett ma már zárt, az ezredforduló óta nyitócsíkkal is ellátott csomagolás kerül a termékekre.

A termelés nagy részét a Pöttyös különböző változatai teszik ki, de több áruházlánc saját márkás túró rudija is itt készül persze más receptúrával.

Túró Rudit nem csak itt készítenek, a termék piacát mindenesetre a FrieslandCampina uralja. És nem kis piacról van szó: a magyar vásárlók 74 százaléka rendszeresen fogyaszt az édességből. A mátészalkai Túró Rudi gyár ehhez a fogyasztáshoz évente több mint 200 millió darabbal járul hozzá.

Túró Rudi gyár – újítások

Mátészalkán egyszerre bővítenek és újítanak. 2014 elején adták át a Milli desszerteket és vajkrémeket gyártó üzemet. A hazai vásárlók nyitottak az újdonságokra. Újabb ízeket találnak ki, melyek néha már a saját konyhájukban elbuknak – ilyen volt például a rudi kávés változata –, máskor hosszabb-rövidebb ideig a boltokba kerülnek – mint a meggyes-mákos Túró Rudi.

De vannak olyanok is, amelyek olyan népszerűek, hogy a választékban is maradnak. Ilyen a szatmári szilvás ízesítés: a 24 óráig főzött, eredeti, cukor nélküli gyümölcslekvár remekül harmonizál a túró savanykás ízével.

Mennyiben más a mai receptúra, mint gyerekkorunkban?

A harminc-negyven éve még kézzel gyártott termék csupán 2-3 napig őrizte meg a minőségét. Ebből pedig jelentős idő szállítással telt el, és az üzletekben sem feltétlenül optimális körülmények között tárolták. Most viszont már 20 napig fogyasztható, és ennyi ideig nem savanyodik meg.

Az alapelv most is igen szigorú: az alapanyagok minősége és a receptúra is változatlan több évtizede, egyedül a technológia vált modernebbé.

Címlapkép: Túró Rudi gyár (forrás: https://hvg.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom