Túró Rudi név

A Túró Rudi név eredetéről számos legenda terjedt el. Sokan az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandelville Rudolfot hitték a Túró Rudi keresztapjának, de ez csak a nevek véletlen egybeesése. A csomagolás megtervezésével és a reklámkampány lebonyolításával, illetve a névadással Klein Sándor reklámpszichológust bízták meg.

A Túró Rudi név eredete

A Túró Rudi név végül saját ötletéből született. A név – pornográf asszociációk miatt – kisebb botrányt kavart, de végül maradhatott. Az eredeti, piros copfos kislány rajzával díszített pöttyös csomagolást Klein tanítványai – két iparművészeti főiskolás készítette.

A legvalószínűbb, hogy a termék a rúd alakú forma alapján kapta a Rudi keresztnevet.

A piaci versenynek köszönhetően egyre több név változata jelenik meg a rudinak, amit néha Robinak és még mézes mackónak is neveznek.

A Túró Rudinak több változata is kapható a boltokban. Pl. a Túró Csoki, Trudi, Super Rudi.   A vélemények megoszlanak, hogy melyik változat a legfinomabb.

A Túró Rudi név használati jogát a Pöttyös birtokolja.

A környező országokban is kapható a Túró Rudihoz hasonló túrós édesség.

Lengyelország

Lengyelországban Danio Batonik néven.

Oroszországban

A Túró Rudi őshazájaként rendkívül nagy választékban kaphatóak túrós desszertek. Oroszul ezeket сырок-nak hívják (ejtsd: szirok)

Ausztria

Az osztrák Landfrisch cég is elkezdte a maga – bevallottan a Túró Rudiról másolt – túródesszertjét forgalmazni Landfrisch Rudi néven.

Észtország

Több márkanév alatt forgalmazzák a túrós desszerteket (kohuke, glasuurkohuke), pl. Balbino.

Szlovákia

Szlovákiában a Friesland Hungária, a Pöttyös Túró Rudi gyártója forgalmazza a terméket, kicsit édesebb töltelékkel és tejcsoki bevonóval Dots márkanév alatt, a magyarországihoz hasonló csomagolásban.

Németország

Berlinben gyártják a „Quarki” márkanevű termékcsaládot

Kína

Kínában (a Hello Kittyre utalva) Túró Kiittyy névvel kerül a boltokba.

Címlapkép: Reklám a ’70-es évekből (forrás: nlcafe.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom