Túró Rudi

A Túró Rudi a hazai túrós desszertek egyik legnépszerűbbike. Ez a népszerűség pedig nemhogy csökkenne, de a túró rudi fajták palettájának szélesítésével egyre csak nő.

Sokan azt gondolják, hogy az ízletes édesség hungarikumok listáján is fellelhető, de valójában nem hazai találmány, hanem keletről érkezett hozzánk még az 50-es évek elején. A túró rudi története – bár kevesen ismerik, – igazán érdekes.

A túrós rudacska kezdetben

Kezdetben csak a hagyományos savanykás ízű túró desszertet készítették. Majd a 80-as évektől citromos és banános ízesítésű desszert rudacskák is megjelentek. Sokáig csak ezeket az ízeket élvezhettük, mára azonban a boltokban meglehetősen széles a kínálat a különféle rudi variánsokból.

A klasszikus piros pöttyösön kívül rendkívül sok gyártó megjelent a maga túrós édességével, a boltok kínálata nagyon széles skálán mozog. Ki-ki a saját jól bevált íz világához ragaszkodva fogyaszt a túrós – és különböző egyéb ízesítésű – édességek közül. A hagyományos pöttyös mellett pedig fellelhető már kockás rudi  és egyéb más csomagolású, mint pl. a cserpes túró rudi is a boltok polcain.

Túró Rudi otthoni készítése

A túró rudik íze annyira kedvelt, hogy évtizedek óta sokan próbálkoznak a túró rudi házilag elkészítésével. Itt is igaz az általános mondás, akárcsak a kovászos uborka recept esetében, hogy ahány ház annyi szokás. Egy biztos, a házi elkészítéssel biztosan nem nyúlunk mellé, és garantáltan tartósítószer mentes.  Rendkívül gyorsan elkészíthető, akár gyerekek is össze tudják állítani. Ha pedig erre egyszer ráéreznek, többé le se lehet állítani őket! Csak legyen otthon mindig túró!

Remek vendégváró édességeket is készíthetünk belőle, mint pl. a túró rudi pohárkrém, vagy már egy következő szintre lépve a túró rudi muffin. Egy biztos, a siker garantált!

Túrós édesség napjainkban

A túrós édesség már laktózmentesen is elérhető, a laktóz érzékenyek nagy örömére és a vegán túró rudi ötlete is felmerült. A gyártók is haladnak a korral és igyekszenek a fogyasztók változó igényeinek megfelelni, ami mind az íz világban, mind az érzékenységek kezelésében megmutatkozik.

Címlapkép: Óriás pöttyös (forrás: https://www.5percangol.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom